Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Tiramisu s domácimi piškótami

od | nov 24, 2018 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Tiramisu s domácimi piškótami je síce tradičný taliansky recept, ale ja si myslím, že u nás na Slovensku je veľmi známy a obľúbený. Podľa mňa, neexistuje jediný správny recept na tento pomerne ľahký dezert. Každý má svoj overený recept. Ten môj je však obohatený o domáce piškóty, ktoré sú mimochodom neodolateľne dobré. Krém neobsahuje vajíčka, takže ak si človek, ktorý nechce konzumovať surové vajcia, je tento recept práve pre teba.

 

Tiramisu s domácimi piškótami:

Porcií: 6

Čas prípravy: 30 minút

 

Budeš potrebovať:

Na domáce piškóty: 

2 vajíčka

60 g  cukru

60 g hladkej múky

2 lž. prášku do pečiva

1 vanilkový cukor

trocha práškového cukru

 

Na krém: 

200 g mascarpone

100 ml smotany na šľahanie ( ja som použila 33% )

50 g kryštálového cukru

1 čl. vanilkového extraktu

Ešte budeš potrebovať: 150 ml silného espressa, amareto a kakao.

 

Postup prípravy:

Piškóty: 

  • Bielka si vyšľahaj do hustej peny s cukrom. V druhej miske si vyšľahaj žĺtka s vanilkovým cukrom. Misky a mixér musia byť naozaj čisté a suché. Stačí trocha mastnoty, alebo nečistoty a z bielok nebude nikdy tuhý sneh. Jeden úžasný trik, ako sa uistíš, že máš čistú misku ( mixér ), je prejsť všetko citrónom a potom len nechať usušiť.
  • žĺtka vmiešaj metličkou opatrne k bielkam. Múku s práškovým cukrom si preosej a postupne pridávaj k hotovej zmesi. Hotové cesto na domáce piškóty by malo byť pomerne husté a lesklé.
  • Cesto daj do zdobiaceho sáčku so širokou zdobičkou. Na plech si daj papier na pečenie a vytvaruj 10 cm dlhé piškóty. Ak nemáš zdobiaci sáčok, tak môžeš použiť aj lyžicu.
  • Piškóty posyp práškovým cukrom a peč vo vopred predhriatej rúre na 190 stupňov  8 – 10 minút.)

Krém:

  • Najprv si vyšľahaj šľahačku. V druhej miske si vyšľahaj mascarpone s cukrom a vanilkovým extraktom. Cukru môžeš dať podľa svojej chuti. Do vyšľahaného krému primiešaj šľahačku.
Príprava na tiramisu

Príprava na tiramisu

Finále: 

  • Priprav si silné espresso a pridaj do neho amaretto. Môžeš pridať toľko, koľko chceš. Ja som nim veru nešetrila. 🙂
  • Priprav si misku, alebo malý plech.
  • Piškóty namáčaj do kávy a poukladaj na dno misy a aj po stranách. Na vrch daj krém a opäť opakuj tento rovnaký proces. Daj do chladničky stuhnúť aspoň na hodinku. Po vychladnutí ešte dezert potri so zbytkom krému a na koniec posyp kakaom.

 

Môj tip:

Tiramisu s domácimi piškótami podávaj s kávou.

Ak miluješ kakao, tak si priprav aj moje Kakaové cupcakes. 🙂 

Nemáš čas na prípravu domácich piškót? Nevadí, u nás v kamenej predajni nájdeš úžasné špaldové piškóty.

 

Prajem ti dobrú chuť 🙂

Ďalšie zaujímavosti na: alkohol // muka // pečenie // sladké // smotana

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!