Tiramisu s domácimi piškótami je síce tradičný taliansky recept, ale ja si myslím, že u nás na Slovensku je veľmi známy a obľúbený. Podľa mňa, neexistuje jediný správny recept na tento pomerne ľahký dezert. Každý má svoj overený recept. Ten môj je však obohatený o domáce piškóty, ktoré sú mimochodom neodolateľne dobré. Krém neobsahuje vajíčka, takže ak si človek, ktorý nechce konzumovať surové vajcia, je tento recept práve pre teba.
Tiramisu s domácimi piškótami:
Porcií: 6
Čas prípravy: 30 minút
Budeš potrebovať:
Na domáce piškóty:
2 vajíčka
60 g cukru
60 g hladkej múky
2 lž. prášku do pečiva
1 vanilkový cukor
trocha práškového cukru
Na krém:
200 g mascarpone
100 ml smotany na šľahanie ( ja som použila 33% )
50 g kryštálového cukru
1 čl. vanilkového extraktu
Ešte budeš potrebovať: 150 ml silného espressa, amareto a kakao.
Postup prípravy:
Piškóty:
- Bielka si vyšľahaj do hustej peny s cukrom. V druhej miske si vyšľahaj žĺtka s vanilkovým cukrom. Misky a mixér musia byť naozaj čisté a suché. Stačí trocha mastnoty, alebo nečistoty a z bielok nebude nikdy tuhý sneh. Jeden úžasný trik, ako sa uistíš, že máš čistú misku ( mixér ), je prejsť všetko citrónom a potom len nechať usušiť.
- žĺtka vmiešaj metličkou opatrne k bielkam. Múku s práškovým cukrom si preosej a postupne pridávaj k hotovej zmesi. Hotové cesto na domáce piškóty by malo byť pomerne husté a lesklé.
- Cesto daj do zdobiaceho sáčku so širokou zdobičkou. Na plech si daj papier na pečenie a vytvaruj 10 cm dlhé piškóty. Ak nemáš zdobiaci sáčok, tak môžeš použiť aj lyžicu.
- Piškóty posyp práškovým cukrom a peč vo vopred predhriatej rúre na 190 stupňov 8 – 10 minút.)
Krém:
- Najprv si vyšľahaj šľahačku. V druhej miske si vyšľahaj mascarpone s cukrom a vanilkovým extraktom. Cukru môžeš dať podľa svojej chuti. Do vyšľahaného krému primiešaj šľahačku.
Finále:
- Priprav si silné espresso a pridaj do neho amaretto. Môžeš pridať toľko, koľko chceš. Ja som nim veru nešetrila. 🙂
- Priprav si misku, alebo malý plech.
- Piškóty namáčaj do kávy a poukladaj na dno misy a aj po stranách. Na vrch daj krém a opäť opakuj tento rovnaký proces. Daj do chladničky stuhnúť aspoň na hodinku. Po vychladnutí ešte dezert potri so zbytkom krému a na koniec posyp kakaom.
Môj tip:
Tiramisu s domácimi piškótami podávaj s kávou.
Ak miluješ kakao, tak si priprav aj moje Kakaové cupcakes. 🙂
Nemáš čas na prípravu domácich piškót? Nevadí, u nás v kamenej predajni nájdeš úžasné špaldové piškóty.
Prajem ti dobrú chuť 🙂
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov