Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Včelár Anton Golitko prezradil, v čom spočíva tajomstvo skvelého medu

od | sep 3, 2018 | Rozhovory | 0 komentárov

Nie nadarmo sa hovorí, že med je tekuté zlato. Anton Golitko – včelár z Helcmanoviec o tom vie svoje. Už roky sa spolu s manželkou Dášou venujú včeláreniu. Pre nás milovníkov medu veľký prínos a radosť užívať výsledky ich starostlivej práce.

 

Medovicové medy sú pre svoju výnimočnosť najžiadanejšie. Neobsahujú peľ a môžu ich aj alergici.

 

med

Med – tekuté zlato

Mala som tú možnosť stretnúť sa s manželmi osobne. Pre mňa veľmi milá skúsenosť. Dokonca som mala česť ochutnať víťazný medík z roku 2013. A teda klobúk dole! Hotový zážitok po každej stránke. Farba, chuť aj vôňa. Tmavý med karamelkovej konzistencie výraznej chuti aj farby. Právom ocenený ako najlepší slovenský med!

Celý rozhovor s pánom Golitkom a jeho manželkou sa niesol v príjemnom duchu pri kávičke – ako inak osladenej medom.

 

Čo Vás priviedlo k práci včelára a aké boli Vaše začiatky?

včely

Včely nikdy nespia, iba bdejú!

Otec mal úle, no ja som sa vždy včiel bál. Najradšej by som sa pred nimi schoval pod posteľ. Pomáhal som len vytáčať med. Keď otec zomrel, včely ostali. No čo s nimi … Zaučil ma Miloš Pinčák (včelár).

Prekonal som strach a začal včeláriť. Prvý rok sa náhodou pekne vydaril a bolo veľa medu. To ma motivovalo a dostal som chuť včeláriť. Postupne začalo rozširovanie.

 

 

Koľko včelích rodín máte?

Momentálne 75. Včielky máme doma na dvore v Helcmanovciach, na Horbe a pri Košiciach – Bačkovik.

 

Práca včelára dozaista nie je jednoduchá. Viete nám aspoň v krátkosti prezradiť čo všetko obnáša táto práca počas roka?

Anton Golitko

Včelárenie si vyžaduje veľa času, ochoty a odhodlania

Práca včelára obnáša veru dosť. Nie je to len stáčať med, akoby si niekto myslel. Začiatkom februára začíname pracovať. Končíme krátko pred Vianocami. Vo februári postupne pripravujeme rámiky, medzistienky, drôtikujeme. Postupne čistíme náradie. Začína skorá jar a s ňou bilancia. Prehliadnu sa včielky s matkou. Zisťujeme koľko z nich zimu prežilo. Človek sa o ne v zime stará, zabezpečí im zásoby, prelieči ak treba. Manželka pre včielky z cukru pripravuje sirup (tona a pol cukru na zimné zásoby). Keď nemajú zásob, uhynú. Prídu choroby, klieštik, mor a včely potom umierajú.

Cez leto – počas neznáškového obdobia, sa treba o včielky tiež postarať a prikrmiť. Inak sa môže stať, že vypadne generácia včiel – na jeseň alebo jar potom včely padajú.

Medík sa stáča rôzne. V horských oblastiach sa stáča neskôr ako na juhu. Pri Košiciach stáčame skôr – už začiatkom mája. Rastie tam repka, agát, slnečnica, niekedy je tam dokonca medovica. Tu v horských oblastiach prinajlepšom koncom mája. A to musí byť dobrý rok. Niekdy je taký rok, že vôbec nemáme med v horských oblastiach. Preto sme boli nútení dať včely aj na juh, aby nám vyrobili aspoň na náklady. 

 

O zdravotných benefitoch medu niet pochýb. Aký medík ponúkate?

odviečkovanie

Odviečkovanie

Ak je dobrá jar a silné včielky, máme prvý kvetový med z ovocných stromov. Potom rastie repka, slnečnica, agát. Najžiadanejšie sú však medovicové medy. Najmä tu z horských oblastí. Z repky vyrábame tiež pastovaný med. Robí sa preto, lebo repka stvrdne a ľudia majú radšej tekutý med. Kryštáliky sa porozbíjaju a ostáva pasta. Je tak zachovaná rovnaká konzistencia medu. Medovicové a agátové medy nekryštalizujú. 

 

 

Ktorý druh včelieho medu preferujete Vy osobne?

Ja osobne mám najradšej kvetové medy.

 

Okrem medu sa venujete aj spracovaniu a výrobe rôznych včelích produktov. Čo všetko ponúkate?

Okrem medu máme peľ, propolis a sem – tam medovinku. Nie však vo veľkom. Je určená skôr na trhy.

 

V roku 2013 ste získali ocenenie za najlepší slovenský med. Zaiste to potešilo a utvrdilo o kvalite práce. V čom spočíva výnimočnosť a špecifickosť Vášho medu?

V tom mede … Je z jedľovej medovice. A to je vlastne to tajomstvo. Dá sa povedať, že z jedľovej medovice je najkvalitnejší med na svete. Prirovnáva sa k manuke – čo je manukový med z Austrálie.

Medovicové medy majú najlepšie antibakteriálne účinky. Môžu ich aj alergici, lebo tam nie je peľ. Peľ zo smrekov, z jedlí včely nezbierajú, lebo je pre ne nevýživný, nechutí im.

 

Golitko

Ocenenia

 

Rozhovor sme zavŕšili malou exkurziou miesta, kde prebiehajú prípravné práce a stáčanie medu.

Včelárenie nie je jednoduchá záležitosť. Vyžaduje si svoj čas, chuť a najmä ochotu pracovať so včielkami. Chce to isté znalosti, skúsenosti a v prvom rade odvahu. Získané ocenenia sú pre manželov jednoznačne dobrou motiváciou a hnacím motorom pokračovať v práci. Pre nás – milovníkov medu sú známkou perfektnej kvality. 

Skvelý medík od manželov Golitkovcov si môžeš zakúpiť v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky Spišskej Novej Vsi.

Anton Golitko a valach

Anton Golitko a Valach s 1. jarným medom

Tip: Ak sa chceš dozvedieť o mede niečo viac, prečítaj si tiež poučný článok od Valacha.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: med

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!