Gápelské koláče – lahodné pečivo si ťa získa raz – dva. Podmanivá slivkovo – škoricová chuť a vôňa je dokonalým spojením pre zmysly. Jednoducho TOP recept z radu kysnutého pečiva. Gápelské koláče pečiem doma pravidelne a zakaždým sú zaraz fuč.
Gápelské koláče – budeš potrebovať:
Cesto:
- 800 g polohrubej pšeničnej múky
- 300 ml vlažného mlieka
- 100 g kryštálového cukru
- 40 g droždia
- 100 g roztopeného masla
- 2 vajcia
- pol lyžičky soli
Ešte je potrebné na gápelské koláče mať:
- 1 slivkový lekvár
- mletú škoricu – tou šetriť netreba (budeš potrebovať niekoľko lyžičiek )
- cca 4 lyžice práškového cukru
- olej na pomastenie koláčov
Postup prípravy:
- Do misky nasyp múku a do stredu urob jamku. Do jamky daj cukor a zalej teplým mliekom. Do mlieka rozdrv rukou droždie. Nechaj ho takto podkysnúť asi 5 minút. Potom postupne pridaj ostatné suroviny – soľ, vajíčka a roztopené maslo. Vareškou (alebo ešte lepšie čistou rukou) cesto dôkladne premies, až kým sa začne odlepovať od okrajov misky. Cesto prikry čistou utierkou a nechaj na teplom mieste asi hodinku kysnúť.
- Vykysnuté cesto vyklop na múkou poprášenú pracovnú dosku. Rozdeľ ho na 2 zhruba rovnaké časti. Jednu časť rozvaľkaj na doske do tvaru obdĺžnika. Podsypávaj priebežne múkou, aby sa neprilepilo na dosku. Na vyvaľkané cesto natri hrubú vrstvu lekváru. Slivkový je na tento koláč ideálny- čo sa konzistencie a chuti týka. Pokojne ho však môžeš zameniť za hustý marhuľový lekvár, alebo nutelu. Každému podľa ľubovôle. Popráš povrch lekváru trochou škorice. Cesto teraz prelož z jednej aj druhej strany. Teda z jednej strany prelož cesto asi do tretiny a z druhej strany sprav to isté. Vznikne ti dlhý pásik s 3 vrstvami cesta. Ten narež na menšie obdĺžniky.
- Obdĺžniky poukladaj na plech vystlaný papierom na pečenie. Povrch koláčov potri rastlinným olejom, popráš škoricou a práškovým cukrom. Rovnakým spôsobom spracuj aj zvyšok cesta. Koláče pečiem na 2 plechoch.
- Gápelské koláče vlož do vyhriatej rúry a peč pri 190°C zhruba 20 minút. Po upečení nechaj vychladnúť a môže sa maškrtiť.
Dobrú chuť!
Tip: Vyskúšaj tiež lahodné domáce babičkine buchty.
Obrázky: súkromný archív
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov