Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Podbeľ liečivý – je čas na prvé jarné liečivé žlté slniečka

od | mar 31, 2019 | Bylinky | 0 komentárov

Podbeľ – jedna z bežných bylín používaných po mnohé generácie. Babuška, májik, matkino líčko, či pánbožkov chlebíček. Rôzne názvy tej istej jarnej bylinky.

Podbeľ nájdeš skoro na jar. Prvé žlté hlávky sa objavujú už v marci. Pestré hlavičky priam kričia zďaleka a potešia nejedno oko po dlhej zime. Sú akýmsi symbolom toho, že jar je naozaj tu.

Podbeľ v sebe skrýva veľa užitočného

Podbeľ obsahuje mnoho cenných látok. Tie vplývajú predovšetkým na zdravie dýchacích ciest. Rastlina obsahuje triesloviny, silice, organické kyseliny. Nájdeš v nej sliz, horčiny, inulín (vláknina), cholín, triterpény. Obsahuje aj minerálne soli, najmä draslík, zinok.

podbel liecivý
  • Podbeľ pôsobí na choroby dýchacích ciest všeobecne. Zápaly priedušiek aj pľúc, astmu aj bežné nachladnutie. Tíši suchý, dráždivý kašeľ, zároveň uvoľňuje hlieny z dýchacích ciest.
  • Rastlina podporuje trávenie a zlepšuje metabolizmus. Zlepšuje zápalové ochorenia hrubého čreva aj vredovú chorobu.
  • Zvonku napomáha pri ranách, popáleninách a kožných problémoch rôzneho druhu.
  • V ďaka cholínu voľňuje bolesť svalov.
  • Podbeľ je nápomocný pri paradentóze (kloktanie).

Čo zberať a ako to usušiť?

Začiatkom jari – v marci aj apríli zberaj žlté hlávky. V máji a júni si môžeš nazberať listy. Kvety zberaj za slnečného počasia, kedy majú hlávky pekne otvorené.

Podbeľ usušíš veľmi jednoducho. Na čistej plachte, či papieri rozprestri kvety, alebo listy. Usuš pri teplote do 40 stupňov, no pozor, nie na priamom slnku. Užitočné rady a tipy ako správne sušiť a skladovať bylinky nájdeš TU.

podbeľ liečivý

Priprav si domáci sirup trochu netradične

Domáci podbeľový sirup je skvelým pomocníkom najmä pri kašli. Do zaváraninového pohára vlož na dno zopár umytých lístkov z bylinky. Zasyp ich tenkou vrstvou trstinového cukru. Postup niekoľko krát opakuj, kým nemáš pohár plný. Môžeš pomedzi lístky pridať aj kvety.

Pohár dobre uzavri a zabaľ ho do niekoľkých vrstiev fólie, alebo igelitových sáčkov. Takto to celé zakop na záhradke do zeme. samozrejme si miesto označ. Použi napríklad doštičku, alebo paličku. V zemi nechaj pohár 8 týždňov. No nezabudni na neho. Zemná teplota umožní kvasenie podbeľa.

Sirup potom preceď, prevar a prelej do fľaštičky. Uskladňuj na tmavom suchom mieste.

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: podbeľ

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!