Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Kysnuté kolieska plnené tvarohom a šťavnatými čučoriedkami

od | júl 31, 2019 | Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Kysnuté kolieska patria medzi moje obľúbené. Veru nie každý deň, no občas si s chuťou doprajem domáce pečivo. Ťažko je mi odolať jemnému nadýchanému cestu v spojení s tvarohom a čučoriedkami.

Zakaždým sa po nich len tak zapráši

čučoriedky
Čučoriedky dodajú pečivu lahodnú kyslastú chuť

Na kysnuté kolieska budeš potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 100 ml oleja
  • 350 ml sladkého mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce do cesta
  • 1 vajce na potieranie
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • pol kocky droždia

Na náplň:

  • 400 g tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 čučoriedkový kompót/alebo 1 pohár čerstvých čučoriedok
  • štipka škorice

Okrem toho:

  • hladkú múku na pomúčenie dosky
  • papier na pečenie
  • práškový cukor na ozdobu
kysnuté
Pracovnú dosku dobre pomúč, aby sa ti cesto nelepilo

Postup prípravy:

  • Najskôr si priprav kvások. Mlieko mierne ohrej. Malo by byť teplé no nie horúce. Pridaj lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Nechaj to celé chvíľku postáť a nabublať.
  • Do misky preosej múku. Pridaj soľ, cukor, prášok do pečiva a jedno vajce. Prilej olej a pripravený kvások. Celé to vareškou dôkladne premies v jednom smere. Až sa v ceste začnú tvoriť bublinky a pekne sa odlepuje od stien misky, popráš ho troškou hladkej múky a prikry utierkou. nechaj cesto vykysnúť na teplom mieste.
  • Až je cesto vykysnuté, vyklop ho na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto vyvaľkaj a stredne veľkým pohárom povykrajuj kolieska. Tie poukladaj ďalej od seba na 2 plechy vystlané papierom na pečenie.
  • Priprav si tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešaj s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkom. Nakoniec pridaj štipku škorice. Čučoriedkový kompót preceď, nechaj čučoriedky odkvapkať. Ak máš čučoriedky čerstvé, tak ich len dôkladne opláchni a nechaj odkvapkať.
  • Stred každého kolieska jemne zatlač a naplň cca lyžičkou tvarohovej plnky. Tvaroh rozotri a na vrch každého kolieska daj cca 1 lyžičku čučoriedok. Boky každého kolieska a časť tvarohovej plnky potri rozšľahaným vajíčkom.
  • Kysnuté kolieska vlož do rúry vyhriatej na 180°C a peč cca 15 minút.
  • Upečené kolieska nechaj vychladnúť a popráš práškovým cukrom.
kysnuté kolieska
Hotové kysnuté kolieska

Dobrú chuť!

Môj tip: Vyskúšaj tiež skvelý recept na buchty po prababičke. Zamiluješ si ich.

Ďalšie zaujímavosti na: kysnuté // muka // sladké

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!