Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Pórová polievka so smotanou. Jemná, lahodná a mimoriadne sýta.

od | sep 10, 2020 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Pórová polievka je chutným a výdatným chodom. Pór je jeden z najstarších druhov zeleniny. Má bezpochyby mnoho vitamínov. Je miernejšou, menej štipľavou náhradou cibule. Ako hlavná ingrediencia sa dokonale hodí na prípravu chutnej, sýtej polievky.

Pórová polievka so smotanou je jemná, krémová, hustejšej konzistencie. Nepotrebuješ k nej žiadnu prílohu. Ak plánuješ ako druhé jedlo niečo menej sýte, či menej kalorické, táto polievka sa ideálne hodí na prvý chod. V ešte sýtejšej verzii pridaj k polievke čerstvú bagetu, alebo opečený chlebík. V takom prípade, druhý chod už pravdepodobne nebude vôbec nutný.

V póre sa nachádza mnoho vitamínov a užitočných látok. Je doslova zásobárňou vitamínu C a E, kyseliny listovej, ako aj vitamínov skupiny B. Súčasťou póru sú antioxidanty, ktoré sú schopné odvrátiť choroby a eliminujú poškodenie buniek voľnými radikálmi.

Pórová polievka – čo budeš potrebovať?

  • 2 ks póry
  • 2 ks zemiaky
  • 2 PL masla
  • 1 menšia cibuľa
  • soľ
  • vegeta, alebo nesoldík
  • čierne mleté korenie
  • cca 2 l vody, alebo vývaru
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • nasekaná petržlenová vňať, alebo pažítka
pórová polievka

Postup prípravy:

  • Cibuľu nakrájaj na drobné kocky a na masle zľahka opraž. Pór očisti a zbav ho poškodených častí. Dôkladne umy a nakrájaj na tenké kolieska, vrátane zelenej časti. Pridaj pór k cibuli, premiešaj. Očistené a umyté zemiaky nakrájaj na malé kocky a pridaj do hrnca. Zalej vodu, alebo vývarom a daj variť.
  • Polievku dochuť soľou, vegetou (alebo nesoldíkom) a čiernym mletým korením. Ak tvoje chuťové bunky majú radi výraznejšie a rafinovanejšie chute, pridaj do varenia zeleninovú bujónku (na dané množstvo postačí aj polovica balenia), prípadne malý strúčik cesnaku. Polievku nechaj variť cca 40 minút, alebo až kým budú zemiaky mäkké. Následne sporák vypni a polievku rozmixuj ponorným mixérom.
  • Pre zjemnenie chuti pridaj do už rozmixovanej polievky šľahačkovú smotanu. Jej chuť tak bude menej výrazná, no zato krémovo lahodná. Polievku nakoniec môžeš ozdobiť nasekanou vňaťou petržlenu, alebo pažítkou.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež recepty na iné chutné polievky z nášho receptára.

Ďalšie zaujímavosti na: obed // polievky // pór // smotana

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!