Bryndzová nátierka – zdravá a lahodná, a zakaždým môže byť iná. Pridaním byliniek, či korenia vykúzliš chutné a zdravé raňajky, alebo desiatu. Nátierka natretá na obľúbené pečivo je ideálnym štartom do nového dňa.
Vieš prečo je bryndza prospešná zdraviu?
Bryndza patrí medzi takzvané funkčné potraviny. Obsahuje prírodné zložky, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Jedinou konzervačnou látkou je soľ. Pravá (májová) bryndza obsahuje len nepasterizované ovčie mlieko. Vyrába sa tradičnou receptúrou zrenia syra – fermentáciou. Pri nej sa množia tie správne baktérie a kvasinky s probiotickými účinkami. V tradičnej bryndzi je oveľa viac mliečnych baktérií ako v jogurtoch, či v acidofilnom mlieku.
Vďaka fermentácii sa problematický kazeín (časté alergie na mliečnu bielkovinu) stáva ľahšie stráviteľný. Zároveň sa znižuje množstvo mliečneho cukru – laktózy (dôležité pre ľudí s intoleranciou laktózy).
Bryndza na raňajky je skvelou voľbou pre malých aj veľkých. Dochutiť ju môžeš cibuľkou, cesnakom, bylinkami, či korením. Pridaním obľúbených ingrediencíí zakaždým vytvoríš novú unikátnu chuť. Natri si obľúbené pečivo chutnou nátierkou a ozdob zeleninou, či bylinkami. Tvoje raňajky tak získajú na chuti aj kvalite.
Vyskúšaj niektorú z našich receptov na chutné nátierky a poteš svoje chuťové bunky. Príprava je veľmi jednoduchá a zaberie minimum času.
Tradičná bryndzová nátierka
- 125 g bryndze
- 50 g masla
- 1 malá cibuľka
- štipka slovenskej lahôdkovej červenej papriky
Maslo izbovej teploty vymiešaj a pridaj k nemu bryndzu. Následne pridaj štipku mletej červenej papriky a najemno nakrájanú cibuľku. Teraz už len všetko poriadne premiešaj a nátierka je hotová. Natri na chlieb, alebo iné pečivo a ozdob obľúbenou zeleninou.
Jemná smotanovo – bryndzová nátierka
- 125 g bryndze
- 2 lyžice kyslej smotany
- štipka bieleho mletého korenia
- 2 lyžičky najemno nasekanej pažítky
Bryndzu vymiešaj s kyslou smotanou. Pridaj nasekanú pažítku a dochuť bielym mletým korením. Výsledkom bude chutná nátierka jemnej konzistencie. Teraz už len natrieť na pečivo a môže sa jesť.
Bryndzová nátierka s cesnakom
- 125 g bryndze
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
- 2 trojuholníčky taveného syra
- štipka mletého bieleho korenia
- 1 malá lyžička nasekaného kôpru
- 1 strúčik cesnaku (milovníci cesnaku môžu aj 2)
Príprava nátierky opäť jednoduchá a rýchla. Bryndzu vymiešaj so syrom a smotanou. Pridaj roztlačený cesnak, biele mleté korenie a kôpor. Trochu kúzlenia s vareškou postačí na výrobu nátierky výraznejšej chuti.
Milovníci bryndze si iste prídu na svoje. Želáme dobrú chuť!
Máš chuť na naozaj skvelú a kvalitnú bryndzu? Nájdeš ju v našom kamennom obchode Valach.
Tešíme sa na teba!
Zdroj obrázkov: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov