Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Bryndzová nátierka na 3 spôsoby. Skvelá voľba ako začať deň!

od | máj 8, 2018 | Recepty | 0 komentárov

Bryndzová nátierka – zdravá a lahodná, a zakaždým môže byť iná. Pridaním byliniek, či korenia vykúzliš chutné a zdravé raňajky, alebo desiatu. Nátierka natretá na obľúbené pečivo je ideálnym štartom do nového dňa. 

 

Vieš prečo je bryndza prospešná zdraviu?

Bryndza patrí medzi takzvané funkčné potraviny. Obsahuje prírodné zložky, ktoré sa v bežných potravinách nevyskytujú. Jedinou konzervačnou látkou je soľ. Pravá (májová) bryndza obsahuje len nepasterizované ovčie mlieko. Vyrába sa tradičnou receptúrou zrenia syra – fermentáciou. Pri nej sa množia tie správne baktérie a kvasinky s probiotickými účinkami. V tradičnej bryndzi je oveľa viac mliečnych baktérií ako v jogurtoch, či v acidofilnom mlieku.

chlieb

Voňavé pečivo natreté bryndzovou nátierkou je hotová lahôdka

Vďaka fermentácii sa problematický kazeín (časté alergie na mliečnu bielkovinu) stáva ľahšie stráviteľný. Zároveň sa znižuje množstvo mliečneho cukru – laktózy (dôležité pre ľudí s intoleranciou laktózy).

Bryndza na raňajky je skvelou voľbou pre malých aj veľkých. Dochutiť ju môžeš cibuľkou, cesnakom, bylinkami, či korením. Pridaním obľúbených ingrediencíí zakaždým vytvoríš novú unikátnu chuť. Natri si obľúbené pečivo chutnou nátierkou a ozdob zeleninou, či bylinkami. Tvoje raňajky tak získajú na chuti aj kvalite.

Vyskúšaj niektorú z našich receptov na chutné nátierky a poteš svoje chuťové bunky. Príprava je veľmi jednoduchá a zaberie minimum času.

 

Tradičná bryndzová nátierka

bryndzová nátierka na chlieb

Bylinky a korenie dodajú bryndzi šmrnc

Maslo izbovej teploty vymiešaj a pridaj k nemu bryndzu. Následne pridaj štipku mletej červenej papriky a najemno nakrájanú cibuľku. Teraz už len všetko poriadne premiešaj a nátierka je hotová. Natri na chlieb, alebo iné pečivo a ozdob obľúbenou zeleninou.

 

Jemná smotanovo – bryndzová nátierka

bryndzová nátierka

Jemná nátierka môže byť zakaždým iná

  • 125 g bryndze
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • štipka bieleho mletého korenia
  • 2 lyžičky najemno nasekanej pažítky

Bryndzu vymiešaj s kyslou smotanou. Pridaj nasekanú pažítku a dochuť bielym mletým korením. Výsledkom bude chutná nátierka jemnej konzistencie. Teraz už len natrieť na pečivo a môže sa jesť.

 

Bryndzová nátierka s cesnakom

bryndzová nátierka

Doprajte si zdravé raňajky každý deň

  • 125 g bryndze
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany
  • 2 trojuholníčky taveného syra
  • štipka mletého bieleho korenia
  • 1 malá lyžička nasekaného kôpru
  • 1 strúčik cesnaku (milovníci cesnaku môžu aj 2)

Príprava nátierky opäť jednoduchá a rýchla. Bryndzu vymiešaj so syrom a smotanou. Pridaj roztlačený cesnak, biele mleté korenie a kôpor. Trochu kúzlenia s vareškou postačí na výrobu nátierky výraznejšej chuti.

Milovníci bryndze si iste prídu na svoje. Želáme dobrú chuť!

Máš chuť na naozaj skvelú a kvalitnú bryndzu? Nájdeš ju v našom kamennom obchode Valach. 

Tešíme sa na teba!

Zdroj obrázkov: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: bryndza // nátierky // raňajky

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!