Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Arónia – skvelá vitamínová bomba dozrieva práve teraz. Vieš ako ju spracovať?

od | aug 16, 2018 | Bylinky, Recepty | 0 komentárov

arónia

Aj malý ker poteší úrodou

Arónia – známa aj ako jarabina čierna je skvelá rastlina plná vitamínov. Ker každoročne poteší zásobou veľkých trpkých bobúľ. Na prvé ochutnanie možno brrr, no ak ju dobre spracuješ, máš multivitamín unikátnej chuti na celú zimu.

Aróniu pestujem doma druhý rok v málo úrodnej pôde a chladnejšom podnebí. Na základe toho môžem iba potvrdiť, že je to mimoriadne odolná a nenáročná rastlina.

Príjemne prekvapila tohtoročnou úrodou, napriek tomu, že ker je ešte malý. Doposiaľ som šťavu z arónie iba kupovala, no tentoraz sa poctivo púšťam do domácej spracovania unikátnych bobúľ. Štedrá duša môjho suseda, ktorý aróniu už roky pestuje, ma zásobila dostatočne?.

 

Arónia – multivitamín z prírody

Arónia v sebe skrýva množstvo vitamínov aj iných cenných látok. Obsahuje  vitamíny skupiny A, P, PP, B2, B6, E, K. Je zdrojom mnohých minerálov (železo, vápnik, selén, jód, draslík, fosfor, horčík). Súčasťou plodov je vláknina, mnoho antioxidantov aj aminokyselín.

Arónia pochádza zo severnej Ameriky a je známa tiež ako sibírska čučoriedka

arónia

Arónia – multivitamín, ktorý môžeš pestovať doma

 

Aké výhody so sebou prináša pravidelná konzumácia arónie?

Vzhľadom na množstvo vitamínov a iných zdraviu-prospešných látok má užívanie arónie množstvo benefitov.

  • Hlavným benefitom je zvyšovanie imunity a detoxikácie organizmu
  • Arónia je tzv. prírodným antibiotikom, likviduje baktérie a vírusy
  • Priaznivo vplýva na pevnosť ciev (prospešné pri nepríjemných kŕčových žilách, častom krvácaní z nosa)
  • Zlepšuje krvný obeh a znižuje tlak krvi
  • Napomáha pri chudokrvnosti, vďaka bohatému obsahu železa
  • Harmonizuje funkciu štítnej žľazy
  • Znižuje cholesterol a cukor v krvi
  • Je skvelým antioxidantom – chráni bunky pred nežiadúcimi účinkami voľných radikálov
  • Priaznivo pôsobí na zdravie močových ciest, chráni pred infekciami ako aj lieči ich vznik
  • Je pomocníkom pri liečbe žalúdočných problémov, vrátane žalúdočných vredov a hnačiek

 

aronia

Trpké bobuľky ukrývajú v sebe množstvo vitamínov

 

Ako spracovať trpké bobule?

Spôsobov je viac. Tradičný kompót, hustý kompót k mäsu, sirup, alebo džem. Každému vyhovuje niečo iné.

Arónia na spôsob hustejšieho kompótu

aronia

Hustý kompót je skvelý k mäsu, kaši aj pudingu

  • 1 kg arónie
  • 200 ml vody
  • 600 g cukru
  • 1 ČL škorice
  • 10 klinčekov
  • 1 ČL citrodeka
  • pol balíčka kyseliny sorbovej

Aróniu dobre prepláchni vodou a zbav prípadných nečistôt. Vlož bobule do hrnca a pridaj 1,5 dl vody a klinčeky. Var cca 20-30 minút. Potom pridaj cukor, škoricu , citrodeko a kyselinu sorbovú. Povar celé ešte 10 minút. Kompót nalej do menších čistých zaváraninových fliaš. Dobre uzavri a sterilizuj vo vodnom kúpeli. Až voda v hrnci začne vrieť, zníž tepotu sporáka a nechaj fľaše ešte 5 minút v zatvorenom hrnci. Následne ich vyber na plech a prikry. Nechaj takto do ďalšieho dňa postáť. Potom kompót odlož na chladné, tmavé miesto. Perfektne sa hodí k mäsu, sviečkovej, na ozdobu rôznych kaší a pudingov.

 

Aróniový sirup

arónia sirup

Sirup plný vitamínov

  • 1 kg arónie
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru
  • 100 ml rumu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 10 klinčekov
  • 1 ČL citrodeka
  • pol balíčka kyseliny sorbovej

Aróniu dobre opláchni vodou. Vlož do hrnca a zalej vodou. Var cca 30 minút, potom rozmixuj ponorným mixérom. Preceď cez gázu, alebo husté sitko. Do šťavy pridaj cukor, vanilkový cukor, citrodeko a klinčeky. Dobre premiešaj a pridaj rum a kyselinu sorbovú (pomôcka na zaváranie). Celý sirup var 20 minút. Nechaj mierne vychladiť . Potom nalej do čistých fliaš a sterilizuj 5 – 10 minút.

 

Toto sú dva vyskúšané a overené recepty (mnou a mojou maminou). Samozrejme na internete je ich mnoho. Našla som napríklad zaujímavý recept na aróniový džem.

Ak máš aj ty svoj overený recept, alebo tip, ako aróniu spracovať, podeľ sa s nami v komentároch. Budeme sa tešiť!

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: arónia

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!