Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Majiteľka kozej farmy Zuzana Rotáková: Chcela som začať žiť naplno

od | aug 15, 2018 | Rozhovory | 0 komentárov

Zuzana Rotáková je výnimočná žena, ktorá sa na svojej ceste za šťastím nebála urobiť radikálne zmeny vo svojom živote. Bývalá uradníčka s vyštudovanou technickou univerzitou sa dnes venuje chovu kôz na vlastnej farme v Odorici v Levoči. Predáva vysokokvalitné kozie mlieko, ktoré spĺňa všetky hygienické nároky a zdravé bezmäsité jedlá z neho – jogurty a syry. Inšpirujte sa jej príbehom.

Čo vás priviedlo k tejto práci? Bol to odjakživa váš sen, alebo ste tento nápad dostali až neskôr?

O tejto práci som nikdy ani len nesnívala. Síce mám vrodenú lásku k zvieratám a k prírode ako takej, ale vzhľadom na to, že som vyštudovala technickú univerzitu, svoj profesionálny život som nikdy nespájala s takouto činnosťou. No ako sa vraví – nikdy nehovor nikdy 🙂. Život sa zvrtol tak, že sme s bývalým mužom kúpili dom na polosamote. Lenže jemu takýto spôsob života nevyhovoval a ja som sa v tom našla. Po rozvode som tu ostala sama s dcérou. Uvažovala som ako ďalej a rozhodla som sa pre úplnú zmenu. Odišla som z kancelárskej práce a začala s chovom kôz a iných hospodárskych zvierat.

kozia farma Odorica

koza Dora z Odorice

Čo najviac ovplyvnilo vaše rozhodnutie založiť si koziu farmu?

Chcela som konečne začať žiť naplno. Cítila som v sebe potenciál robiť niečo viac než dovtedy. Každý inklinujeme k niečomu inému. Mňa vtedajšia úradnícka robota nenapĺňala. Oproti tomu práce okolo domu a so zvieratami mi dávali pocit naplnenia a sebarealizácie. Po rozvode vyvstala otázka čo s domom. Núkala sa šanca založiť malú farmičku a začať žiť život o akom som sa ani snívať neodvážila, ale ktorý mi bol veľmi blízky. Po dlhých úvahách a ekonomických prepočtoch som sa rozhodla to skúsiť. Nebol to nepremyslený skok do neznáma, aj keď značné riziko v tom bolo. A tiež myšlienka, že na starobu budem ľutovať, že som to ani neskúsila, ma posunula bližšie k zrealizovaniu mojich predstáv.

Pomáha vám niekto alebo si väčšinu práce urobíte sama?

Všetky práce robím sama. Príjmy z tejto činnosti nie sú natoľko vysoké, aby som si mohla dovoliť zamestnanca. Takže som od krmiča, dojiča, cez zásobára, odbytára, až po riaditeľa, proste všetko 🙂. Je to práca od skorého rána do neskorého večera sedem dní v týždni, ale zas mám perfektný prehľad o všetkom, čo sa tu len šuchne 🙂.

Zuzana Rotáková Zuzana Rotákováfarma Odorica

Aké boli vaše začiatky? Narazili ste pri zakladaní kozej farmy na nejaké problémy?

Nemôžem povedať, že začiatky boli ťažké, nakoľko som mala toľko nadšenia a radosti, že som všetky problémy brala len ako výzvy a skúšky toho, čo všetko zvládnem. A zvládla som.

Čo bolo pre vás najťažšie a ako ste sa s tým vysporiadali? 

Najväčší problém bol s vybavením všetkých oficialít, teda potrebných povolení. Lebo až keď sa naozaj dáte do toho, zistíte, že náš štát podporuje drobných hospodárov len naoko, ale v skutočnosti vás čaká toľko polien pod nohami, že je naozaj náročné to ustáť. Na tomto mieste patrí veľká vďaka mojej mamke, ktorá sa tým statočne prelúskala, pretože ja som nemala popri množstve práce na hospodárstve absolútne čas ešte aj behať po úradoch.

Aké produkty z kozieho mlieka vyrábate a ktorý je váš najobľúbenejší? Ktorý najviac obľubujú vaši zákazníci? 

farma Odorica

Jogurty z kozieho mlieka

Predávam surové kozie mlieko, a bezmäsité jedlá ako mäkké syry z kozieho mlieka, tiež jogurty z kozieho mlieka. Osobne mám rovnako rada tak mlieko ako aj všetky výrobky z neho. Medzi zákazníkmi je to rôzne. Niekto preferuje údený syr, iný jogurty a ďalší napr. pažítkový syr. Sto ľudí, sto chutí 🙂. Bohužiaľ, mnoho ľudí (nie moji zákazníci 🙂) má predsudky voči koziemu mlieku. Má to historický základ v chove kôz v malých chlievikoch, hygienicky zanedbaných, kde sa aj dojilo a kozie mlieko tak získalo povesť nechutnej potraviny. Pri dodržaní maximálnej hygieny chovu a zamedzeniu dojným kozám spásať rôzne kroviny, má mlieko vynikajúcu chuť a navyše aj mnoho zdravotných benefitov pre ľudský organizmus.

Vedia podľa vás Slováci oceniť domáce výrobky, alebo sa rozhodujú skôr podľa ceny a pôvod či čerstvosť potravín nehrá až takú dôležitú rolu?

Podľa mňa vedia oceniť domáce produkty, veď ináč by som už dávno skončila 🙂. Ale stále platí, že musím maximálne dbať na kvalitu. Dobré meno sa ťažko buduje, ale zlé si urobíte zo dňa na deň. Preto si dávam veľmi záležať jednak na čistote chovu zvierat, tak aj na hygiene dojenia a samotného spracovania mlieka. Mlieko a výrobky z neho predávam zásadne čerstvé a nepoužívam žiadne konzervanty ani dochucovadlá. Proste kvalita na prvom mieste.

farma Odorica

Domáce kozie mydlá z farmy

Čo vás na farmárčení najviac napĺňa?

Pocit, že robím niečo užitočné a prospešné. Výrábať kvalitné bezmäsité jedlá, ktoré nikomu neublížia, ale naopak pomôžu, je činnosť, ktorá mi dáva silu ísť ďalej a robiť túto prácu s láskou. Často keď mám od zákazníkov pozitívne referencie, zlepšuje mi to náladu, ženie ma to vpred.

Máte nejaké praktické tipy pre začínajúcich farmárov?

Valach na kozej farme Odorica

Začínajúci farmári to majú neskutočne ťažké. Tým, že bolo v minulosti zlikvidované súkromné hospodárenie v malom, dnešní mladí ľudia nemajú na začiatok zväčša ani pôdu, ani technické vybavenie a ani znalosti v danej oblasti. Vstupné investície sú veľmi vysoké, návratnosť skoro žiadna. Nehovoriac o tom, že samotný prístup k pôde je ťažký. Aby toho nebolo málo, aj náš štát s nelogickými byrokratickými požiadavkami tomu vôbec nepomáha. To zvládne len ten, kto to chce robiť nie pre peniaze, ale preto, že má k tomu skutočný vzťah.

Máte do budúcna s vašou kozou farmou nejaké plány? Napríklad rozšíriť ju, začať chovať aj iné zvieratá?

Vždy mám nejaké plány 🙂. Nerada stagnujem. Riadim sa dopytom. Podľa toho prispôsobujem svoju ponuku. Samozrejme, v rámci svojich možností. Všetko je ešte v štádiu prepočtov a úvah. Každopádne veľké rozšírenie to určite nebude, nakoľko som limitovaná 24 hodinovým denným režimom. Môžem mať toho len toľko, koľko sama zvládnem a niekedy musím aj spať  🙂

Produkty z kozej farmy Zuzany Rotákovej si môžeš zakúpiť na farme Odorica, alebo v kamennej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky, Zimná 44, Spišská Nová Ves.

Ďalšie zaujímavosti na: farma Odorica // kozí syr // kozie mlieko // vegetariánske

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!