Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Medovka – bylinka pôsobiaca na telo aj dušu. Vyskúšaj jej upokojujúce účinky.

od | júl 30, 2018 | Bylinky, Recepty | 0 komentárov

Medovka je súčasťou mnohých záhrad. Svojou sladkastou citrónovou vôňou je priam lákadlom pre včielky. Bylinka má všestranné využitie a zaiste sa nestratí ani v tvojej domácnosti.

medovka

Medovka

 

Po prvý raz som sa s medovkou stretla asi pred desiatimi rokmi. Na návšteve mi ponúkli čaj ochutený domácim sirupom z medovky. Bolo to také chutné, že som si vypýtala recept. Dokonca som k receptu dostala celú fľašu sirupu, aj celú rastlinku s korienkom na domáce pestovanie. Potešilo veru a dodnes tvorí súčasť mojej bylinkovej záhradky.

 

Medovka či mäta?

Mnoho ľudí si zamieňa medovku s mätou. Sú to však 2 rastliny s rozdielnou chuťou, vôňou aj účinkami. Možno na prvý pohľad vyzerajú rovnako, alebo aspoň podobne. Nedaj sa však pomýliť. Dobre si prezri obrázky a porovnaj. Na prvých dvoch je medovka a na druhých dvoch mäta.

bylinky

Medovka a mäta

 

Botanický názov medovky lekárskej je melissa officinalis. Melissa je latinské pomenovanie včely, ktorá túto rastlinku priam miluje.

 

Medovka a jej blahodárne účinky

  • Upokojuje nervy, zmierňuje napätie a stres
  • Zmierňuje migrénu, bolesti hlavy
  • Priaznivo pôsobí pri nespavosti a vyšerpanosti
  • Zmierňuje zápaly
  • Blahodárne vplýva na trávenie, uvoľňuje kŕče, zmierňuje nadúvanie
  • Potláča žalúdočnú neurózu
  • Zlepšuje pamäť
  • Je silným antioxidantom
  • Vo forme obkladov je vhodná pri reumatických ťažkostiach, opuchoch, oparoch

 

Medovka – chutná v čaji aj ako korenie

čaj

Medovkový čaj

Z čerstvej, alebo sušenej medovky si môžeš pripraviť chutný upokojujúci čaj. 2 lyžičky sušenej medovky (alebo pár vetvičiek čerstvej) zalej vriacou vodou, nechaj 10 minút lúhovať a následne preceď. Medovkový čaj je ideálny večer na upokojenie tela aj mysle.

Medovka je súčasťou mnohých čajových zmesí a  tinktúr na upokojenie a lepší spánok. Všetky nájdeš ich aj v našom Valachshope.

medovka

Medovka si nájde miesto aj v kuchyni

 

Medovka sa hodí aj do kuchyne.  Lístky medovky pridaj do šalátov, bylinkových omáčok, polievok. Hodí sa k rybám, grilovanému jedlu, hydine. Ozdobiť si ňou môžeš chutný koláčik, alebo priamo zamiešať do smoothies nápoja.

 

 

Priprav si domáci medovkový sirup

  • 20 zdravých stoniek medovky

    sirup medovka

    Ak nemáš čas vyrábať sirup doma, siahni po kúpenej verzii

  • 1 kg cukru
  • 2 citróny
  • 1 ČL citrodeka
  • 1,5 l vody

Vodu daj prevariť, potom ju nechaj vychladnúť. Medovku dobre umy a vlož do prevarenej vody. Nechaj lúhovať na chladnom mieste do ďalšieho dňa.  Následne preceď a pridaj na kolieska nakrájaný citrón. Daj variť na sporák. Pridaj cukor a citrodeko. Miešaj, kým sa cukor nerozpustí. Až začne sirup vrieť, povar ho cca 3 minúty. Sporák vypni a sirup nechaj mierne vychladnúť. Následne nalej do pripravených, dobre umytých fliaš. Fľaše dobre uzatvor a skladuj na chladnom, tmavom mieste.

Sirup je skvelý na prípravu limonád, na sladenie čaju, či do smoothies nápoja.

Zdroj obrázkov: pixabay.com, súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: medovka

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!