Kulajda s hubami je jednou z polievok, na ktoré ti stačí pár základných ingrediencií, ako sú zemiaky, huby, smotana a samozrejme kôpor. Podľa mňa na Slovensku existuje nespočítateľne veľa receptov a rôznych variant tejto úžasne sýtej polievočky. Tajomstvo tradičnej chuti sa však schováva v dochucovaní polievky.
Kulajda s hubami:
Porcií: 6
Čas prípravy: 40 minút
Budeš potrebovať:
600 g zemiakov
50 g sušených hríbov
150 g šampiňónov
1 a pol litra vývaru, alebo vody (v ktorej sa varili zemiaky)
150 ml sladkej smotany
75 g masla + olej podľa potreby
3-4 čl. hladkej múky
podľa chuti soľ, rasca, mleté čierne korenie, bobkový list a kôpor
Postup prípravy:
- Zemiaky nakrájané na malé kocky var v oslenej vode s rascou 15 minút.
- Vo veľkom hrnci si z masla a múky priprav svetlú zápražku. Hotovú zápražku zalej buď domácim vývarom, alebo vodou v ktorej sa varili zemiaky.
- Teraz pridaj sušené hríby a bobkový list. Var 20 minút.
- Medzi tým, čo sa ti polievka varí, si priprav šampiňóny. Najprv si šampiňóny umy a nakrájaj na menšie mesiačiky.
- Na masle, alebo oleji si pripravené šampiňóny orestuj do zlatista. Nezabudni ich posoliť, pustia veľmi chutnú šťavu, ktorú potom pridáš do polievky.
- Orestované šampiňóny a uvarené zemiaky pridaj k polievke.
- Polievku dochuť octom. Ja som použila 4 pl. môžeš viac, alebo menej, podľa vlastnej chuti. Treba ochutnávať 🙂
- Na zjemnenie chuti pridaj ešte sladkú smotanu a 5 minút povar.
- Zlatým klincom a bodkou v tomto postupe je samozrejme čerstvo nesekaný kôpor, s ktorým netreba šetriť. Dodá kulajde nenahraditeľnú chuť a celý dom ti bude krásne voňať.
Môj tip:
Kulajda s hubami je najlepšia s vareným vajíčkom na tvrdo, alebo kyslou smotanou.
Ak ti ostane zopár húb, či šampiňóny, tak si priprav moje kuracie soté so šampiňónmi.
Kulajda sa dá uvariť s mrazenými hubami, hubami v náleve, ale najlepšie sú čerstvé, alebo sušené huby, ktoré nájdeš aj u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov