Sirup – taký ten poctivý, pravý domáci neodmysliteľne patril k môjmu detstvu. Neskôr som od neho upustila, no posledné roky sa k sirupom opäť vraciam.
Veru niet nad voňavý, lepkavý a lahodný domáci sirup. Svoje využitie nájde v lete, ale i v chladnejších dňoch. Tento rok som sirupovaniu úplne podľahla. Začala som jahôdkovým, medovkovým a nakoniec som skúsila mix bylín. A veru neľutujem. Chuť je príjemná, svieža, sladkokyslá, no zároveň výrazná. Troška sirupu s čistou vodou a skvelý svieži nápoj je na svete. A veru, čuduj sa svete, vôbec niesom po jeho vypití smädná.
Ak máš chuť urobiť si domáce zásoby osviežujúceho sirupu aj ty, nech sa páči – posúvam recept. Použila som bylinky, aké mám aktuálne doma. Voňavú bazu, medovku, mätu a materinu dúšku. Tá moja síce ešte nezakvitla, no príjemnej chuti isto dopomohla.
Sirup je najlepšie začať pripravovať večer, nakoľko sa bylinky potrebujú cca 12 hodín lúhovať.
Sirup z byliniek – čo budeš potrebovať?
- Bylinky podľa vlastnej voľby (mäta, medovka, kvety bazy, materina dúška). Čo sa množstva týka, tak tam to neviem celkom upresniť, no čím viac, tým je chuť výraznejšia. Odporúčam cca po dve hrste z každej spomenutej byliny.
- 3 litre prevarenej vody
- 1-2 lyžičky citrodeka
- 1 balíček kyseliny sorbovej (nemusí byť, ak je sirup dobre uskladnený na tmavom chladnejšom mieste)
- 1,5 kg kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
- 1 dobre umytý a chemicky neošetrený pomaranč
Postup prípravy:
- V prvom rade daj prevariť potrebné množstvo vody a nechaj ju vychladiť.
- Nazbieraj si bylinky a prepláchni ich studenou vodou. Nie príliš, najmä baza by ľahko stratila veľa peľu. Bylinky dôkladne skontroluj a zbav prípadných nechcených tvorov.
- Bylinky vlož do vlažnej prevarenej vody a nechaj na chladnejšom mieste do ďalšieho dňa lúhovať.
- Ďalší deň ich preceď cez sitko. Pridaj cukor, kyselinu citrónovú, kyselinu sorbovú a na kolieska pokrájaný pomaranč.
- Celé to daj na sporák variť. Priebežne miešaj až kým sa cukor nerozpustí. Sirup var cca 15 minút.
- Sirup nechaj vychladiť a až keď je vlažný, nalej ho do čistých fliač. Dobre uzavri a ak chceš mať istotu, aby sa ti nepokazil, môžeš ho aj sterilizovať. Na krátkodobé použitie to však nieje nutné. Ja som sirup sterilizovala tak, že do väčšieho hrnca som vložila utierku, vložila dnu fľaše – tak aby sa navzájom nedotýkali. Do hrnca som naliala 2 poháre vody. Nechala som vodu v hrnci zovrieť, následne fľaše vybrala a prikryla hrubou utierkou. Takto som ich nechala pár hodín a potom odložila do komory.
Sirup môžeš použiť na prípravu letných drinkov. Trocha sirupu, voda, koliesko citróna, či pomaranča, lístočky mäty a ľad. Skvele chutí aj v teplom čaji, či pridaním do minerálky.
Môj tip: Vyskúšaj tiež skvelý domáci sirup z bazy, recept nájdeš TU. Ak sa ti do prípravy nechce, vyskúšaj lahodnú chuť už hotového bazového sirupu s medom.
Obrázky: súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov