Cheesecake (čítaj “čískejk”) – v doslovnom preklade ide o tvarohový koláč. Rokmi prešiel nejednou obmenou a cheesecakeom nazývame čosi, čo sa podobá na okrúhlu tortičku s tenkou vrstvou sušienkového cesta a vysokou vrstvou jemného krému s rôznymi obmenami.
Svojou univerzálnosťou v rámci použitia surovín a kombinácií chutí si získa naozaj každého. Nechýba takmer v žiadnej modernej kaviarničke, ani cukrárni. Je častou súčasťou ponuky dezertov množstva reštaurácií.
Dnes je doslova stálicou, napriek tomu, že pred rokmi by naše babičky krútili hlavami a netušili by, o čo ide. Tvarohový, presnejšie syrový sladký koláč sa udomácnil na celom svete so stovkami obmien. Vyrába sa v 2 základných verziách – pôvodnej pečenej a novšej nepečenej. Podľa odborníkov na gastronómiu môže dezert svojmu množstvu variácií vďačiť najmä Britom, ktorí s receptami veľa improvizovali. Všemožné kombinácie s ovocím, kávou, čajom, írskou whisky, či dokonca pivom, pochádzajú práve z Anglicka.
Základnou zložkou každého cheesecake je náplň, alebo krém. Na jeho prípravu sa najčastejšie používa nesolený (alebo len veľmi mierne solený) smotanový syr, tvaroh, mascarpone, ricotta, alebo Neufchatel.
Cheescakes – odkiaľ k nám prišiel?
Cheesecake patrí k najobľúbenejším dezertom na svete. Nie je to len ďalšia moderná “blbosť” odkukaná z Ameriky, ako by sa boli mnohí domnievali.
Údajne bol cheesecake známy už v starovekom Grécku. Keďže sa považoval sa dobrý zdroj energie, podávali ho športovcom počas Olympijských hier ešte v roku 776 pred naším letopočtom. Sladký syrový koláč sa objavuje v písomnostiach istého Marcusa Cato z rokov 200 pred naším letopočtom, ktorý jeho prípravu opisuje veľmi obdobne, ako tú dnešnú. Rimania neskôr rozšírili recept do celej Európy a základ v podobe sladkého syrového krému sa stal veľmi obľúbeným. V Grécku na sa prípravu využíva špeciálny syr menom mizithra, ktorý je veľmi podobný talianskej ricotte a následne sa sladí prevažne medom.
Cheesecake – svieži nepečený recept s ovocím
Budeš potrebovať:
- 220 g dlhých piškót
- 120 g masla
- 250 g mascarpone syr
- 2 husté bliele jogurty (cca 300 g)
- kryštálový cukor podľa chuti (cca 3-4 PL, no riaď sa vlastnou chuťou)
- 1 balíček vanilkového cukru
- čerstvé ovocie (podľa sezóny npr. maliny, jahody, čučoriedky, ale aj banány či niečo iné)
- mletá škorica
Postup prípravy cheesecake:
- Piškóty rozdrv na prášok. Najjednoduchšie a najrýchlejšie to zvládneš za pomoci ponorného mixéra. Následne ich zalej roztopeným maslom a vareškou premiešaj.
- Priprav si formu, alebo okrúhlu nádobu, v ktorej budeš cheesecake chladiť. Formu vysteľ papierom na pečenie, aby sa dal cheesecake ľahko preložiť. Maslové piškóty daj do formy a rozotri ich na celé dno. Dôkladne ucapkaj, prikry alobalom a šup s piškótovým základom do chladničky.
- Kým základ trocha stuhne priprav si krém. Mascarpone vymiešaj spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a jogurtami.
- Na piškótový základ poukladaj kúsky ovocia a na to rozotri krém. Vrch ozdob ovocím a mletou škoricou.
- Cheesecake odlož na 2 hodinky na chladné miesto, aby stuhol a chute sa dôkladne prepojili.
- Po stuhnutí ho môžeš preložiť spolu s papierom na okrúhly podnos a podávať.
Dobrú chuť!
Obrázky: súkromný archív, pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov