Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Rakytník – sezóna začína, ako ho doma spracovať?

od | aug 3, 2020 | Bylinky, Chuťovky, Recepty | 0 komentárov

Rakytník rešetliakový je mimoriadne vzácny ker. Jeho plody sú hotovou vitamínovou bombou. O to viac si ho vážim, že sa dá pestovať aj v horších klimatických podmienkach.

Rakytník pestujem už zopár rokov, no až tento rok ma doslova obdaril bohatou zásobou plodov. Doposiaľ nezarodil a poviem úprimne, už som v to ani nedúfala. No napokon prekvapil a ja mám neuveriteľnú radosť. Čo teda s plodmi? Aké sú možnosti?

Bobule rakatníka sa dajú usušiť, zamraziť, naložit do liehu, vína, octu, oleja či medu. Usušené plody môžeš pomlieť na prášok a v zime užívať v malých dávkach. Celé sušené plody sú vhodné na uskladnenie a prípravu zdravého čaju v zime. Rakytník je prírodný liek so všestranným využitím.

rakytník

Rakytníkový čaj z čerstvých plodov

Príprava je jednoduchá. 500 ml vody daj prevariť. Až voda začne vrieť, pridaj 2 lyžice umytých rakytníkových bobúľ. Čaj var zhruba 5 minút. Bobule nechaj ešte 10 minút lúhovať. Potom preceď a oslaď medom podľa vlastnej chuti.

Rakytník v mrazničke – najjednoduchšia varianta uskladnenia

Azda najjednoduchšou alternatívou je plody umyť a dať zamraziť. V zime tak máš supervitamíny kedykoľvek poruke. Stačí po troške denne odobrať a pridať napríklad do smoothies. Alebo len tak požuť.

Domáci sirup

Plody dôkladne umy a popuč. Preceď cez gázu a vytlač z nich čo najviac šťavy. Šťavu daj zohrievať na sporák. Pridaj kryštálový cukor (prípadne trstinový). Na 1 liter šťavy budeš potrebovať 1 kg cukru. Šťavu nevar, len ohrievaj do 75 stupňov, kým sa cukor rozpustí. Hotový sirup nalej do čistých fliaš a pevne uzatvor. Ulož na chladné tmavé miesto.

rakytníková šťava

Domáci olej s rakytníkom

2 -3 lyžice čistých rozdrvených bobúľ zalej 0,5 l panenským olivovým olejom. Použiť môžeš aj sezamový olej. Plody nechaj v oleji lúhovať 14 dní. Každý deň olej pretrep, aby sa liečivé látky čo najviac uvoľnili. Po 2 týždňoch olej preceď a primiešaj k nemu 1 lyžičku bieleho alkoholu. Uskladni na tmavom chladnom mieste.

Olej môžeš užívať zvnútra po lyžičke denne. Vhodný je tiež k použitiu zvonku k ošetrovaniu rán, popálenín, či rôznych kožných ochorení.

Rakytník – domáci džem

Na 1 kg plodov budeš potrebovať 1 kg cukru a 1l vody. Určite nie menej, nakoľko je rakytník sám o sebe dosť kyslý. Umyté plody zalej vodou a var na miernom ohni do zmäknutia. Uvarené prelisuj cez sito. Pridaj cukor, prípadne želírovací prípravok a spoločne var, kým zmes zhustne. Hotovým džemom naplň čisté poháre a dôkladne ich uzavri viečkom. Otoč poháre viečkom dole a nechaj v teple vychladnúť. Potom ich uskladni na tmavom, chladnom mieste.

rakytník

TIP: O skvelých účinkoch rakytníka na ľudský organizmus si môžeš prečítať v článku TU.

Ďalšie zaujímavosti na: rakytník // vitamíny // zdravie

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!