Cheesecake s ricottou a malinami. Dezert som piekla kamarátke k meninám a dúfam, že prázdny tanier bola jasná odpoveď k tomu, že bol vynikajúci. 🙂
Cheesecake s ricottou
Porcií: 10
Čas prípravy: 1 hodina
Budeš potrebovať:
Na korpus:
350 g maslové sušienky
160 g masla
Plnka:
250 g ricotty
250 g jemného tvarohu
200 g kyslej smotany
50 g bieleho jogurtu
3 vajíčka
2 čl. vanilkového cukru
80 g práškového cukru
kôru z jedného bio citróna
Postup prípravy:
- Maslové sušienky daj do mixéra a pomixuj na jemno. Výsledkom bude jemná sušienková strúhanka. Roztop si maslo a ešte teplým polej rozdrvené sušienky. Všetko poriadne premiešaj. Klasickú 26 cm okrúhlu formu si vylož papierom na pečenie.
- Dno formy a jeho okraje vystli sušienkovým cestom. Pohárom zmes uhlaď tak, aby bola všade rovnomerne rozložená a odlož do chladničky.
- Rúru si predhrej na 170 stupňov.
- Ricottu, tvaroh, smotanu a biely jogurt spolu premiešaj buď ručne, alebo mixérom. Ja som použila ručný mixér.
- Pridaj práškový cukor, vanilkový cukor a nezabudni na kôru z citróna. Opäť všetko pekne zmiešaj.
- V malej miske si vajíčka vyšľahaj vidličkou a pridaj k plnke. Vajíčka musíš opatrne vmiešať k ostatným surovinám, ale určite nie mixérom. Výslednú masu už len jemne premies vydličkou.
- Na vychladnutý korpus vylej hotovú plnku a nechaj ho chvíľku odstáť. Na veľký plech polož okrúhlu formu, v ktorej máš pripravený cheesecake a peč 40-45 minút. Proces pečenia pozorne sleduj. Každá rúra pečie inak.
- Po 40 minútach by mal cheesecake napuchnúť a okraje nám krásne nahnednú.
- Správne upečený cheescake sa ti po zatrasení plechu musí krásne triasť ako želé.
- Cheescake po dopečení nevyberaj z trúby. Trúbu vypni a nechaj dôjsť pri otvorených dvierkach až do úplného vychladnutia.
- Po 2 hodinách daj cheesecake stuhnúť do chladničky na 4 hodiny, alebo ho nechaj v chladničke cez noc.
Môj tip:
Hotový cheesecake s ricottou som natrela domácim malinovým džemom. Recept na malinový džem nájdeš tu. Na vrch som poukladala čerstvé maliny zo záhrady. Výsledok vidíš na obrázku.
Šťavnatý sladkokyslý a osviežujúci koláčik je na svete.
Kvalitný tvaroh na cheesecake, alebo iné dobroty zoženieš aj u nás v kamenej predajni Valach – tradičné slovenské a české výrobky v Spišskej Novej Vsi.
Prajem ti dobrú chuť.
Vitaj Uvalacha ?
Volám sa Klaudia, mám 23 rokov a podľa konceptu mojich článkov ti už určite došlo, že som milovníčkou akéhokoľvek jedla, ale hlavne našich tradičných slovenských a českých pokrmov. Prvý kurací vývar som uvarila ako 12 ročná a bola som na seba veľmi hrdá, ako som to len zvládla, úplne sama… ? Mojou inšpiráciou k vareniu a pečeniu je moja mamina, ktorá ma veľa naučila a podelila sa somnou o svoje skúsenosti a rady. Pre mňa je moja kuchyňa miesto, kde sa môžem uvoľniť a experimentovať. Moje články sú vhodné pre začiatočníkov v kuchyni, ale tak isto aj pre pokročilejších, ktorí hľadajú inšpiráciu ?
0 komentárov