Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Koložvárska kapusta – tradičná zapekaná delikatesa

od | jan 24, 2020 | Hlavné jedlo, Mäso, Recepty | 0 komentárov

Koložvárska kapusta je lahodná kombinácia ryže, bravčového mäsa a kyslej kapusty, zjemnenej smotanou. Je zárukou skvelého a sýteho obeda.

Konečne niečo, čo obľubujú všetci moji blízki bez výnimky. Ak je vás doma viac, nikto hladný neostane.

obed
Varím, varíš, varíme ?

Ženy, alebo aj muži, čo doma bežne varia, mi dajú za pravdu, že nie raz je priam umením uvariť niečo, čo ochotne zje každý člen domácnosti. Klobúk dole pred osobou, ktorá dokáže skĺbiť všetky požiadavky a ulahodiť chutným jedlom celej rodine naraz. Nuž komu sa nepáči, nech neje. Na druhej strane k životu patria kompromisy.

Koložvársku kapustu pripravujem už roky. Priznám sa, nie vždy sa vydarila. Raz boli pripomienky typu kde je v tom mäso, veď je tam samá ryža”. Inokedy zas vraj “priveľa kapusty, málo ryže”. Zvyknem robievať veci od oka, no nie vždy sa mi to vyplatí. Časom som našla ten správny pomer tak, aby nik neohŕňal nos. Nech sa páči, tu je výsledok.

Názov koložvárskej kapusty je odvodený od maďarského názvu domova známej kapusty, v rumunskom meste Kluž (Varza a la Cluj). 

Koložvárska kapusta – budeš potrebovať

  • 1 kg mletého bravčového pliecka
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1 hrnček ryže (cca 200 ml)
  • pol kila kyslej kapusty
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • soľ, nesoldík
  • čierne mleté korenie, nové mleté korenie
  • červená mletá paprika
  • grilovacie korenie
  • 2 PL masla

Postup prípravy

  • Ryžu najskôr preber a prepláchni vodou. Daj ju do menšieho hrnca a zalej vodou. Na 1 diel ryže pridaj dva diely vody. Pridaj trochu soli a var do polomäkka.
  • Cibuľu ošúp a nakrájaj na menšie kúsky. V hrnci (alebo väčšej panvici) ju na rastlinnom oleji (alebo poctivej bravčovej masti) mierne osmaž. Pridaj mleté mäso. Okoreň čiernym a novým korením, grilovacím korením, mletou paprikou a cca 2 lyžičkami nesoldíka. Ochuť soľou a celú zmes premiešaj. Presný pomer korenia neuvádzam, nakoľko každý preferuje inú chuť. Až je mäsko poriadne osmažené, prilej vodu a nechaj pod pokrievkou dusiť asi 20 minút. Pridaj predvarenú ryžu a nechaj ešte chvíľu dusiť, až bude všetko mäkké.
  • Hlbší plech, alebo zapekaciu misu vymaž maslom. Uvarenú zmes mäsa a ryže rovnomerne rozmiestni po celom plechu. Kyslú kapustu trochu premy studenou vodou a daj na vrch. Môžeš ju ešte okoreniť podľa vlastného uváženia.
  • Plech prikry alobalom a koložvársku kapustu daj zapiecť do rúry. Peč zhruba 30 minút pri 190°C.
  • PO vybratí z rúry ju polej šľahačkovou smotanou a zľahka premiešaj. Opäť daj zapiecť na asi 5 minút.
  • Hotovo. Teraz už len nechať mierne vychladnúť a ide sa jesť. Ako prílohu si daj žemľu, alebo chlieb.

Dobrú chuť!

TIP: Inšpiruj sa tiež ďalšími skvelými receptami k chutnému obedu.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: bravčové mäso // kapusta // ryža

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!