Púpavový med nie je medom v pravom zmysle. Pravý med je produktom včiel. Púpava má svoje blahodárne účinky a spracovať ju na domáci “med” je jednoduché. Púpavový medík robievali už naše prababičky. Používali ho ako podporný liek pri kašli.
Púpava – burina či liečivá rastlina?
Každý iste pozná žlté slniečka prenikavo žiariace od apríla, rastúce takmer všade. Známa rastlina v mnohých z nás evokuje časy detstva. Spomenieš si na dievčenské hlávky pôvabne zdobené venčekmi z púpav?
Púpava je pre niekoho nočnou morou, pre iného liečivou rastlinou. Svojimi účinkami si získala mnoho verných priaznivcov. Púpava je liečivá celá a ľudia už od nepamäti vymýšľajú rôzne recepty, ako využiť jej priaznivé účinky. Je ideálna na výrobu sirupov, medu, či rôznych čajových zmesí a tinktúry. Svoje využitie nájde aj v kuchyni. Priprav si zdravý jarný šalát a pridaj pár nasekaných lístočkov púpavy. Osviežujúci smoothies nápoj s púpavou má svoje čaro a skvelé účinky!
Nie je med ako med!
Pravý včelí med je produktom včiel. Púpavový med je farbou napohľad podobný včeliemu. V porovnaní s tradičným medom má redšiu konzistenciu. Niekto by povedal, že skôr sirupovú. Je charakteristický výrazne sladkou chuťou a príjemnou vôňou. Použiť ho môžeš ako sladidlo do čaju, prípadne natrieť na pečivo. Iste ťa jeho chuť a vôňa v obľúbenom čaji očarí.
Recept na púpavový med
Ingrediencie:
- 600 ks púpavových kvetov
- 2 citróny (ideálne v BIO kvalite)
- 2 l vody
- 2 kg cukru (v ideálnom prípade použi trstinový)
Príprava:
- Nazbieraj 600 ks púpavových kvetov bez stonky. Ideálne po daždi na čistom mieste. Potom ich už nemusíš umývať.
- Citróny dobre umy v teplej vode a nakrájaj na kolieska.
- Kvety spolu s plátkami citróna vlož do väčšieho hrnca a zalej vodou. Daj variť a nechaj vodu zovrieť.
- Zmes nechaj 24 hodín stáť na chladnom mieste.
- Ďalší deň všetko preceď cez gázu, alebo husté sitko.
- Pridaj cukor a var 1,5 -2 hodiny na miernom ohni.
- Hotový med ešte za tepla nalej do čistých, vyhriatych pohárov a dobre uzavri.
Medík je skvelým prírodným pomocníkom pri prechladnutí a kašli. Navyše má príjemnú chuť a vôňu. Má síce vysoký podiel sacharidov, no obsahuje mnohé vzácne látky.
Púpavy v mede
Existuje aj menej známy recept na púpavový med. Ráno nazbierané kvety púpavy dobre očisti a zamiešaj do pravého včelieho medu redšej konzistencie. Po 2 týždňoch sú účinné látky z púpav vylúhované. Med konzumuj spolu aj s kvetmi.
Dobrú chuť a veľa zdravia!
Zdroj obrázkov: pixabay.com
Som mamina, ktorá so zanietením objavuje čaro byliniek matky prírody. Milujem čo najjednoduchšie a najprirodzenejšie riešenia vedúce k optimálnemu zdraviu. K môjmu životu neodmysliteľne patria farby a rôznorodá tvorivá činnosť. Nikdy neodmietnem poctivý domáci koláčik a inšpiratívnu knihu. Teší ma, keď môžem touto cestou prispieť k znovuobjaveniu tradícíí a poodhaleniu tajov tradičných poctivých remesiel.
0 komentárov