Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Ryžový nákyp s ovocím- tradičný recept pre milovníkov nákypov

od | jan 24, 2020 | Hlavné jedlo, Pečené / Nepečené, Recepty | 0 komentárov

Ryžový nákyp – pre mňa tradičná delikatesa spájaná najmä s detstvom. Aj dnes si na ňom veľmi rada zgustnem. Problém je však v tom, že nie všetci členovia mojej rodiny ho milujú tak, ako ja. No to ma neodrádza a napriek tomu si ho občas pripravím. V tomto prípade pripravujem polovicu bežnej dávky.

Recept na ryžový nákyp uvádzam v celej dávke. No pripravujem ho už zo spomínanej polovice. Čo teda budeš potrebovať? Zopár ingrediencií, chuť na niečo sladké a chvíľu času.

Ryžový nákyp – ingrediencie:

  • 350 g ryže (používam najčastejšie guľatozrnú)
  • 1 liter sladkého mlieka
  • štipku soli
  • 100 g masla
  • 120 g kryštálového cukru (môžeš nahradiť trstinovým)
  • 2 PL kryštálového cukru na bielkovú penu
  • 5 vajec
  • mletú škoricu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 kompót podľa ľubovôle (môžeš použiť aj čerstvé ovocie)
ryžový nákyp
Nákyp v plnej príprave

Postup prípravy:

  • Potrebné množstvo ryže preber a prepláchni vodou. Ryžu následne zalej v hrnci vodou – tak, aby bola ryža celkom ponorená vo vode a daj variť. Nie je to nutné, no takto to mám zaužívané, nakoľko mám istotu, že ryža nebude medzi zubmi vŕzgať. Krátke predváranie je záruka toho, že ryža bude naozaj mäkká. Odkukala som to od manželovej babičky, ktorá kedysi varievala v školskej jedálni. Nechaj takto ryžu variť cca 5 minút a potom preceď.
  • Mlieko daj ohrievať na sporák. Pridaj precedenú ryžu, cukor, štipku soli a vanilkový cukor. Pravidelne kašu miešaj, nakoľko má tendenciu prihorieť. Až bude kaša hustá a ryža celkom mäkká, nechaj kašu mierne vychladnúť.
  • Do ešte teplej kaše zamiešaj dve tretiny masla, vaječné žĺtka a dobre premiešaj. Zvyšným maslom vytri hlbší plech, alebo zapekaciu misu. Nákyp rovnomerne rozotri v zapekacej mise. Navrch poukladaj na kúsky narezané ovocie a daj piecť.
  • Ryžový nákyp peč asi 20 minút pri 190° C. Medzitým si vyšľahaj studené bielky do peny. Pridaj 1 až 2 lyžice cukru a opäť vyšľahaj. Vyber nákyp z rúry a popráš mletou škoricou. Rozotri naň sneh z bielkov a následne ešte nechaj v rúre zapiecť. Až pena chytí bledo hnedú farbu – ako na obrázku, je nákyp hotový.
  • Nechaj ho mierne vychladnúť a nakrájaj na kusy. Servíruj na tanieriku s kompótovou šťavou. Verím, že bude chutiť, rovnako ako mne. ?
nákyp
Hotovo, a ide sa maškrtiť …

Dobrú chuť!

TIP 1: Ovocie v nákype môžeš nahradiť džemom, alebo ovocným pyré. Ako? Stačí, ak pred navrstvením bielkovej peny potrieš nákyp džemom, alebo pyré z ovocia.

TIP 2: Ak obľubuješ skôr slané verzie nákypov, zaiste ťa poteší recept na chutný cuketový nákyp.

Obrázky: súkromný archív

Ďalšie zaujímavosti na: nákyp // ryža

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Odoberaj newsletter od Valacha

Tradície žijú v každom z nás. Valach ti ich pomôže prebudiť. Články plné zaujímavých tém, tradičných receptov, súťaže a novinky. To všetko v tvojej emailovej schránke.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!