Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Zeleninová polievka – rýchla a chutná vitamínová bomba

od | sep 10, 2020 | Polievky, Recepty | 0 komentárov

Zeleninová polievka je tak jednoduchá a chutná, že sa na nej nedá nič pokaziť. Dodá telu množstvo vitamínov, zahreje, zasýti a ulahodí chuťovým pohárikom. Chutí v lete aj v zime. Môžeš ju pripraviť z čerstvej, sezónnej, ale aj z mrazenej zeleninky.

Možno sa ti bude na prvý pohľad zdať, že ingrediencií je akosi priveľa. No toto je základný recept, ktorý si prispôsobujem tomu, čo komora, záhradka a chladnička dá. Čiže, ak ti niečo chýba, prípadne máš aj inú zeleninku (naozaj čokoľvek – papriku, fazuľkové struky, kel a podobne), tak neváhaj a hravo ju pridaj. No maj na mysli, že čím viac druhov zeleninky, tým výraznejšia a lahodnejšia chuť polievky.

zeleninová polievka
Čím viac druhov zeleniny, tým výraznejšia chuť

Zeleninová polievka – budeš potrebovať:

  • 1-2 PL masla
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 pór
  • 3 mrkvy
  • 1 kaleráb
  • kúsok zeleru
  • 1 petržlen
  • pár ružičiek karfiolu, alebo brokolice
  • 2 PL čerstvého, alebo mrazeného hrášku
  • 2 zemiaky (alebo 2 hrste drobnej cestoviny)
  • nesoldík alebo vegeta (asi 1 ČL)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • štipka mletej červenej papriky
  • voda podľa potreby
  • petržlenová vňať
zeleninová polievka
Zeleninová polievka je plná vitamínov

Postup prípravy:

  • Cibuľu nasekaj úplne nadrobno. Na masle ju zľahka opraž, no len tak mierne do sklovita. Popráš mletou červenou paprikou a odstav zo sporáka.
  • Priprav si zeleninu. Dôkladne všetko umy a očisti. Pór narež na tenké kolieska. Mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb na malé kocky, prípadne pásiky. Keď boli moje deti malinké, zeleninu som strúhala, no aj dnes si zgustnú práve na postrúhanej zelenine v polievke. Brokolicu alebo karfiol (alebo aj oboje) stačí rozdeliť na menšie ružičky. Zemiaky pokrájaj na kocky. Teraz šup so všetkým do hrnca k opraženej cibuli. Pridaj ešte hrášok. Premiešaj celý tento zeleninový mix a zalej vodou (cca 2-3 litre) tak, aby bola všetka zelenina zaliata a mohla sa variť.
  • Polievku daj variť, pridaj soľ, nesoldík alebo vegetu a čierne korenie. Prikry pokrievkou a na pomalom stupni nechaj variť, až kým zelenina bude dostatočne mäkká. V prípade mladej, čerstvej zeleniny je čas naozaj krátky – asi pol hodinky. No je nutné samozrejme najskôr ochutnať.
  • V prípade, ak chceš zemiaky zameniť za cestovinu (písmenká, tarhoňa, alebo inú drobnú cestovinu), tú pridaj až bude zelenina v polievke mäkká. Chvíľu ešte polievku var, až kým sa cestovina priamo v polievke uvarí.
  • Nakoniec dochuť polievku čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Dobrú chuť!

TIP: Vyskúšaj tiež recepty na ďalšie chutné domáce polievky.

Obrázky: pixabay.com

Ďalšie zaujímavosti na: cibuľa // kaleráb // maslo // mrkva // petržlen // polievky // zeler

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!