Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Portál plný zaujímavých článkov už od roku 2010

Cestoviny s lahodnou hlivovou omáčkou – oplatí sa vyskúšať

od | aug 21, 2020 | Cestoviny, Recepty | 0 komentárov

Cestoviny sú obľúbeným jedlom mnohých generácií. Pochutia si na nich deti, mladí aj staršie generácie. Ak ich dochutíš tou správnou omáčkou, rýchle a chutné jedlo máš raz-dva na stole. Nuž a v čase prázdnin sa to nesmierne hodí.

Hliva ustricová je známa huba plná vitamínov na podporu imunitného systému. Svojou neutrálnou chuťou si získala mnohých priaznivcov. O zdravotných benefitoch nehovoriac. Hodí sa na prípravu omáčky, polievky, k mäsu aj do rizota.

Prečo sa oplatí jesť hlivu?

Huba hlivy je koktailom vitamínov a minerálov. Obsahuje vitamíny skupín B, C, D a K. Nájdeš v nej tiež nenasýtené mastné kyseliny, steroly, proteíny i vlákninu. Je bohatá na stopové prvky – selén, železo, zinok, meď, sodík, chróm aj jód. A samozrejme – betaglukány – výnimočné a účinné látky na podporu imunity, ako aj na boj s vírusmi a baktériami.

cestoviny hliva ustricová
Hliva ustricová je mimoriadne zdravá huba
  • Hliva chráni srdce aj cievy – posilňuje ich, dokáže znižovať „zlý“ cholesterol a priaznivo vplýva na hladinu tukov v krvi.
  • Hliva je skvelý antioxidant, pomáha pri detoxikácii čriev a k ich správnemu fungovaniu.
  • Hliva má protirakovinové účinky, no pomáha tiež zmierňovať vedľajšie účinky chemoterapie.
  • Dodáva telu energiu a vitalitu. Pomáha regenerovať bunky v tele, čím spomaľuje starnutie.
  • Je nápomocná pri hojení zápalov, ale aj chronických infekcií.
  • Považuje sa za prírodné antibiotikum.

Tých benefitov je ďaleko viac, každopádne stojí za to začať hlivu pravidelne konzumovať. Inšpirovať sa môžeš tiež receptom nižšie.

Cestoviny s hlivovou omáčkou – na prípravu budeš potrebovať:

  • 300 g hlivy ustricovej
  • 1 cibuľa
  • 1 menší strúčik cesnaku (nemusí byť, ak neobľubuješ jeho chuť)
  • 1-2 lyžičky nesoldíku
  • mletá rasca
  • mletá červená paprika
  • čierne mleté korenie
  • soľ
  • 1 šľahačková smotana
  • 2 PL masla
  • 3 PL hladkej múky
  • bylinky na ozdobu (napríklad petržlenová vňať, pažítka)
  • ľubovoľné väčšie cestoviny (napríklad vrtuľky, kolienka, mušličky, špagety)
cestoviny
Hlivová omáčka sa hodí k akýmkoľvek väčším cestovinám

Postup prípravy:

  • Cibuľu a cesnak nakrájaj nadrobno. Vlož do hrnca, pridaj maslo a popráš mletou paprikou. Zľahka osmaž, no tak, aby sa cibuľka nespálila. Pridaj hlivu nakrájanú na pásiky a zalej vodou (200 až 300 ml). Postupne pridaj soľ, nesoldík a korenia.
  • Nechaj omáčku variť asi 30 minút. Následne rozhabarkuj hladkú múku v troške vody tak, aby neostali žiadne hrudky. Prilej ju pomaly k omáčke za dôkladného miešania. Nechaj celé prevrieť a omáčku odstav zo sporáka. Dochuť šľahačkovou smotanou, ktorá zjemní celkovú chuť omáčky.
  • Hlivovú omáčku podávaj s uvarenými cestovinami a ozdob čerstvými bylinkami.

Dobrú chuť!

TIP: Ak si milovníkom húb, vyskúšaj tiež recept na chutné špagety Alfredo

Ďalšie zaujímavosti na: cestoviny // glukány // hliva // smotana

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Kto je Valach?

Som Valach!

Miroslav Endel, pravý východniar spod Tatier. Otec, partner, parťák aj vedúci. Milujem tradičné a chutné jedlo, napríklad bryndzu, údenú slaninku a domáci ribezlák. Okolo značky Valach spolu s kolegovcami a podporavateľmi vytvárame zaujímavú komunitu nadšencov tradícií, remesla a Slovenska.

Páči sa ti náš obsah?

Prihlás sa na odber newslettra a Valach ti bude posielať články plné zaujímavých tém a kvalitného obsahu priamo na tvoj email.

Prihlasovanie prebehlo úspešne. Ďakujeme!